Een beetje geschiedenis

Het concept van Risk Management kwam in de jaren zeventig overgewaaid uit de VSA.

De term werd gebruikt om alle technieken aan te duiden die gebruikt werden voor de controle en het beheer van de veiligheid van bedrijven, van leveringen tot klantentevredenheid via alle stadia van de productie en de commercialisering.

Tegelijkertijd werd in de structuur van de verzekeringsprogramma’s, die door deze bedrijven aangekocht werden, een analyse en een beleid van financieel behoud van risico’s toegepast. Het belangrijkste kenmerk van Risk Management was de visie die vooral gebaseerd was op proactief preventiebeleid op alle vlakken en op technieken zoals vormen van retentie, statistiekencontrole, optionele herverzekering.

Dit nieuwe concept van risk management bracht de insurance managers van de grote Europese maatschappijen, die tot dan beperkt waren tot het onderschrijven van verzekeringen, ertoe hun krachten te bundelen om hun ervaringen op het vlak van risk management te vergelijken.

Daarom werd in 1974 beslist door risk en insurance managers van industriële, commerciële en service bedrijven, een vereniging op te richten met name Groupement des Assurés de l’Industrie (GAI / VVI) . In 1992 werd hun naam gewijzigd in

BELGIAN RISK MANAGEMENT ASSOCIATION (BELRIM)

BELRIMs doelstellingen zijn:

Op nationaal vlak

 1. risk en insurance managers toelaten hun ervaringen te vergelijken en hun problemen te bespreken; daartoe :
  • organiseert BELRIM specifieke werkgroepen over claims management, persoonlijke dekkingen, extra-legale pensioen fondsen, aansprakelijkheid, enz…om haar leden te informeren over de evolutie op de verzekeringsmarkt, de nieuwe wettelijke voorzieningen en om haar standpunt over deze gebieden te geven.
  • nodigt BELRIM regelmatig Risk Management specialisten uit op de BELRIM EXCHANGES, bijeenkomsten waarop de leden hun ervaringen kunnen vergelijken met die van hun collega’s en hun kennis van risk management materie kunnen uitdiepen.
  • neemt BELRIM ook actief deel aan studiedagen in samenwerking met andere organisaties en universiteiten alsook aan andere academische onderwijsinstellingen.
  • Sinds 1992 heeft de Verzekeringscommissie de rol van BELRIM erkend door haar een zetel toe te wijzen voor de Verzekerdern van de Industrie en de Handel.
 2. als woordvoerder optreden tegenover de autoriteiten, de administratie, de Vereniging van Belgische Ondernemingen (FEB/VBO), de Belgische Vereniging van Verzekeringsmaatschappijen (ASSURALIA), de Commissie voor Bank-, Financie- en Assurantiewezen (C.B.F.A.), de verenigingen van makelaars en auditoren en de wereld van de verzekeringen in het algemeen.

Op internationaal vlak

 1. BELRIM is lid van de Europese Federatie van Risk Management ( FERMA ), een platform dat bestemd is voor het uitwisselen van informatie tussen de verschillende nationale verenigingen van meer dan 15 Europese landen. FERMA organiseert een tweejaarlijks congres met name het Risk Management Forum, een uitgelezen onmoetingsplaats voor risicobeheerders, makelaars, verzekeraars, experten en consultants van over de hele wereld.
 2. Anderzijds is BELRIM lid van de International Federation of Risk and Insurance Managers Associations (IFRIMA) – New York opgericht in 1984 om de praktijk van risicobeheer op wereldvlak te promoten en te verdedigen.

Sinds 2000, stelde BELRIM zich open voor alle actoren van Risk Management in België, en onderscheidt aldus de Risk Managers als effectieve leden en de aangesloten leden, die personen zijn die bij risk management betrokken zijn vanuit verscheidene sectoren (verzekeringen en herverzekeringsmaatschappijen, makelaars, advocaten, experten en auditoren)
In 2013 telt BELRIM ongeveer honderd effectieve leden en meer dan tachtig aangesloten leden.